Това заяви заместник-председателят управляващата в Унгария партия Фидес - Силард Немет, цитиран от Ройтерс и БТА.

Унгарският премиер Виктор Орбан е критикуван в страната и чужбина за строгия контрол над неправителствените организации (НПО), започнал през 2014 година, продължил една година и обхванал десетки организации. Нарушения не бяха открити, припомня агенцията.

Орбан твърди, че НПО получават пари от чужбина, за да "организират бежански потоци и да подпомагат миграцията".

Немет е заявил на пресконференция, че Сорос "тласка към Унгария едрия глобален капитал и съответната политическа коректност" и че НПО, които той финансира, се намесват в политиката.

"Тези организации трябва да бъдат отблъснати с всички налични инструменти и според мен трябва да бъдат изметени и вече вярвам, че международните условия са подходящи за това с избирането на новия президент (в САЩ)", е казал заместник-председателят на Фидес, според видеоматериал, публикуван на уебсайта на частната унгарска телевизия ХирТВ (HirTV).

Засега никой от фонда на Сорос не е открит за коментар.

Говорител на унгарското правителство е заявил в отговор до Ройтерс, че като депутат от Фидес и заместник-председател на партията, Немет е изразил свое мнение и че правителствената позиция е изложена в интервю на Орбан на сайта 888.hu.

През този сайт унгарският премиер каза пред декември, че Сорос ще бъде "изтръгнат" от всяка европейска страна и НПО ще бъдат внимателно проверени, за да се разбере какви интереси представляват, припомня Ройтерс.