Групата на Европейската народна партия - политическата сила, към която се числи Орбан - призова премиерът да приложи препоръките на Европейската комисия по въпроса с Централноевропейския университет, но призова комисията да има справедливо отношение към унгарското правителство, предаде БТА.

ЕНП настоя Унгария да не бъде превръщана в жертвен агнец и сходно отношение да получат също властите в Малта и Румъния, обвързани съответно със скандалите около "Панамските досиета " и опитите за промени в антикорупционното законодателство.

Групата на социалистите и демократите заяви, че ЕК трябва да използва всички средства срещу Унгария, ако е необходимо, включително да предложи унгарското правителство да бъде лишено от правото на глас в Съвета на ЕС.

Групата на европейските консерватори и реформатори (ЕКР) определи основателя на Централноевропейския университет в Будапеща Джордж Сорос като "много противоречива личност", която не се колебае да променя изборните резултати в суверенни държави.

Групата на АЛДЕ припомни, че през 1989 г. Орбан се е възползвал от подкрепата на Сорос, но по-късно унгарският премиер е изоставил демократичните принципи. Либералите упрекнаха Орбан, че приема парите на ЕС, но не и неговите ценности.

Групата на Европейската обединена левица отбеляза по повод въпроса с миграцията, че Унгария трябва да се съобразява не само със собствените си закони, но и с международните конвенции.

Групата на Зелените коментира, че ако ЕС беше СССР, както твърди Орбан, сега в Лондон щеше да има танкове. Християнството не ни призовава да гоним пришълците, а да ги защитаваме, добавиха Зелените по повод християндемократическата принадлежност на партията на Орбан.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" коментира, че в очите на ЕС унгарският премиер е грешник, защото не иска да плати цената за решенията на германския канцлер Ангела Меркел.

От групата "Европа на народите и свободата" коментираха, че вече танковете са заменени с банки. Популистите изразиха съмнение, че Сорос финансира евродепутати и еврокомисари, както и благодарност към Орбан, че противостои на "съветския ЕС".