"ЕС е като оркестърът, свирещ на "Титаник". Днес в Италия ние извършихме реформи и можем да кажем нашите европейски партньори: Приятели, ние можем да промени този погрешен бюрократичен подход", каза пред агенция "Блумбърг" италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Франс прес и БТА.

Не за първи път италианският премиер прави хаплив коментар за ЕС, който според него е в смъртна опасност, ако не се реформира спешно.

Отношенията между Ренци и Европейската комисия се влошиха през последните седмици заради настояването на италианското правителство да получи повече бюджетна гъвкавост, за да стимулира все още крехкия растеж на италианската икономика.

Ренци води борба срещу Европа на технократите и срещу глупавите, според него, мерки за строги икономии.

Той разкритикува и френско-германския тандем, който смята за неефикасен и недостатъчен, за да урежда кризите, разтърсващи ЕС. В Италия евроскептицизмът все повече се засилва.

Германия призова за европейско-африканско сътрудничество

Африка и Европа трябва да работят заедно за справяне с тероризма и причините за бежанските потоци, каза в Нигерия германският президент Йоахим Гаук в реч пред Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), предаде ДПА.

"Бягствата и разселванията се превърнаха в предизвикателство, което свързва нашите два континента по съвсем пряк начин", заяви президентът на федералната република.

Германия иска да "продължи да бъде отворена страна" за бежанци, добави той. "Но същевременно признаваме, че капацитетът ни е ограничен. Не можем да приемем всички, които искат да дойдат при нас."

Развиващите страни, бързо развиващите се икономики и индустриалните страни могат да решат многото трансгранични предизвикателства единствено заедно, посочи Гаук, като имаше предвид климатичните промени, борбата за мир и запазването на биоразнообразието.