По-рано бе съобщено, че България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. По всяка вероятност събитията в Народното събрание (около оставката на председателя Димитър Главчев), в които той участва пряко, са му попречили да замине.

Над 20 лидери от Европейския съюз се събраха в шведския град Гьотеборг днес, за да обсъдят социални теми като работни места, растеж, образование и култура на първия подобен форум от 20 години, информира ДПА.

Форумът, обявен като социална среща на върха, трябва да даде нов тласък на страните от ЕС да гарантират, че гражданите им имат достъп до работни места със справедливи условия на труд, както и че трудовият пазар може да остане конкурентен на фона на глобалните и демографски промени.

Шведският премиер Стефан Льовен, който е съпредседател на форума заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заяви, че срещата се провежда в правилния момент и е крайно необходима, за да се пренасочи енергията на ЕС и отделните страни членки към социалното благоденствие.

Промените на трудовия пазар, особено след финансовата криза от 2008 година, са довели до засилване на политическото недоверие сред гражданите.

"Време е да поставим хората на първо място", подчерта Льовен.

На срещата европейските лидери ще приемат редица препоръки - в декларация, наречена Европейски социален стълб за социални права, която трябва да предостави насоки на държавите членки как да осигурят по-добри социални системи.

Очаква се да бъде обявен пакет от 20 социални права, които определят кои, според ЕС, са основите на справедливия и добре работещ модерен трудов пазар, както и на адекватната социална система.

Обхванати са редица принципи: равен достъп до работни места, справедливи условия на труд, заплащане и социална защита, както и обезщетения за безработица и обучение.

Документът няма да има правна стойност, но ще даде знак на народите, че най-бедните от тях не са забравени, както отбелязват агенциите.

Сред присъстващите на срещата на върха държавни и правителствени ръководители, освен домакина Стефан Льовен, са: Тереза Мей (Великобритания), Еманюел Макрон (Франция), Паоло Джентилони (Италия), Мариано Рахой (Испания), Лео Варадкар (Ирландия), Марк Рюте (Холандия), Алексис Ципрас (Гърция), Бохуслав Соботка (Чехия), Андрей Пленкович (Хърватия), Ларс Расмусен (Дания), Далия Грибаускайте (Литва), Робърт Фицо (Словакия), Виктор Орбан (Унгария), Шарл Мишел (Белгия), Беата Шидло (Полша) и др.

Сред присъстващите (снимките, на които агенциите разпространиха) не се вижда и канцлерът Ангела Меркел, която води тежки преговори за съставяне на управленска коалиция за нейния четвърти мандат.