Парламентарните избори в Гърция на 25 януари доведоха на власт СИРИЗА - лява политическа група, обявяваща се срещу икономиите и затягането на коланите.

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас има пълното право да бъде уважаван като демократично избран министър-председател на страна от ЕС. В същото време г-н Шулц подчерта, че „трябва да се придържаме към споразуменията, сключени за стабилизирането на Гърция и на Европейския съюз“, съобщи europarl.eu.

„Надявам се еврозоната да не бъде засегната“, заяви Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия). Той определи новината, че СИРИЗА е сформирала коалиция с партия от другия край на политическия спектър, като „не много добър сигнал“.

„Верният път е да променим икономическите политики на Европа заедно“, каза Джани Питела (С&Д, Италия). Той разкритикува решението на СИРИЗА да сформира мнозинство с партия от десницата.

Според Марк Демесмакер (ЕКР, Белгия) няма друг избор освен продължаването на реформите. „Ако си член на един клуб, трябва да спазваш правилата“, заяви той във връзка с членството на Гърция в еврозоната.

Жерар Дьопре (АЛДЕ, Белгия) заяви, че разсрочването на гръцкия дълг е „напълно осъществимо“, но изтъкна, че икономическото положение в Гърция е единствено по рода си и не трябва да се сравнява с това в други страни.

„Резултатът от изборите е триумф за СИРИЗА, за левицата и за гръцкия народ и поражение за политиките, които доведоха до безработица, разруха и бедност“, каза Марина Албиол Гусман (ЕОЛ/СЗЛ, Испания).

Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) приветства новината за победата на СИРИЗА, тъй като според него тя е сигнал за появата на нова сила в гръцката политика.

„Евро проектът се провали“, заяви Реймънд Финч (ЕСПД, Великобритания). Той припомни, че в Испания и Италия ще се проведат избори по-късно тази година, като и в двете страни добри шансове имат партии, обявяващи се срещу политиката на икономии.

Вижте изказването на председателя на ЕП Мартин Шулц: