Европейската комисия предложи днес държавите от ЕС, които решат временно да не приемат мигранти, да плащат по 250 хиляди евро за неприет пришълец, предаде БТА.
Парите за издръжка ще отидат там, където човекът в крайна сметка бъде настанен.

Промяната е предложена като част от измененията на регламента от Дъблин.

Според предложените промени и занапред държавите от ЕС, където мигрантите първо са пристигнали, ще трябва да разглеждат молбите им за убежище.

ЕК предлага, когато дадена държава (има се предвид страна с външна граница на ЕС) бъде внезапно залята от прекомерен поток мигранти, да може те да бъдат разселвани "справедливо" по квоти в останалата част на ЕС.

Дали дадена държава е "прекомерно" залята от мигранти ще се преценява според броя на местното население и благосъстоянието на страната. Ще бъде отчитан също броят на вече разселените мигранти, приети от всяка държава.
 
За да се реализира схемата, Брюксел предлага въвеждане на постоянни квоти за прием на бежанци.

Великобритания и Ирландия отново са в правото си да не прилагат промените, ако те бъдат утвърдени.

Старият „Дъблин“ умря, той беше убит след безпрецедентния наплив към пограничните страни-членки, каза комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос, цитиран от БНР.

Граничният контрол остава

Европейската комисия предложи също днес на Съвета на ЕС въведените от Германия, Австрия, Швеция, Дания извънредни гранични проверки да бъдат удължени за срок до шест месеца.

Комисията отчита, че има голям напредък в контрола по границите на Гърция, както и със сключването на споразумението за миграцията с Турция. Въпреки това ЕК настоява този напредък да докаже трайността си, както и междувременно да бъдат преодолени проблемите със своеволните пътувания в ЕС на мигрантите, допуснати само до дадена страна от Общността.

В съобщението си комисията отбелязва, че запазва намерението си границите в Шенген да бъдат премахнати до края на годината.

Турците без визи

Европейската комисия препоръча на Съвета на ЕС и на Европейския парламент да бъде въведен безвизов режим за Турция.

За да се премахнат визите обаче, ЕК постави пет условия. 

Очакваме Турция да ги изпълни до края на юни, каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

Условията са:
  • мерки за предотвратяване на корупцията,
  • провеждане на преговори за оперативно споразумение с Европол,
  • съдебно сътрудничество с всички страни-членки,
  • привеждане на правилата за защита на данните в съответствие със стандартите на ЕС;
  • преразглеждане на законодателството за тероризма.

Тимерманс отбеляза, че „още едно условия ще бъде изпълнено на 1 юни, когато влиза в сила споразумението за реадмисия ЕС-Турция“.