Групата трябва да изготви до средата на годината препоръки по една от предложените от Юнкер възможности за бъдещето на ЕС в т.нар. Бяла книга. Тя ще бъде ръководена от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, съобщи БТА.

Участниците в групата са определени от националните парламенти в ЕС и от Комитета за регионите. Поканени са да се присъединят представители на Европейския парламент.

Включените политици ще дават предложения как ЕС да се развива, като прави по-малко неща, но по-ефективно. ЕК отбелязва, че "по-малко, но по-ефективно" предполага повече и ускорено сътрудничество между държавите от ЕС например в областта на сигурността, отбраната и охраната на границите, докато същевременно се прави по-малко на европейско равнище в областта на развитието на регионите.

Работната група ще оцени къде ЕС би могъл да върне пълномощия на държавите от Общността. Говорител на комисията уточни, че се очакват смели предложения.

Миналата година в Бялата книга Юнкер предложи пет възможности за бъдещето на ЕС. Освен ЕС да прави "по-малко, но по-ефективно", предложенията включваха възможностите ЕС да продължи да съществува, както досега; да остане само единният пазар; ЕС да се развива на няколко скорости; пълна федерализация (уеднаквяване) между страните от Общността.