За да се прекрати настоящият реактивен подход в случаи на опасения от нарушения на основните права, Европейската комисия трябва да създаде задължителен механизъм, който да докладва ежегодно за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права във всички държави от ЕС, се казва в резолюцията, предаде пресслужбата на ЕП.

Отпадане на мониторинга за България и Румъния

Този механизъм трябва да включва обективни показатели и ясен и постепенен подход за коригиране на нарушения. Той трябва също така да замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

„Европейският съюз вече има инструменти за налагане на изпълнението на политики във всички други сфери: защита на конкуренцията, полицейско и правосъдно сътрудничество, външни политики..., но нашите основни ценности не са защитени от механизми, които да са достатъчно силни, за да гарантират тяхното отстояване в целия ЕС“, каза докладчикът по въпроса Софи ин‘т Велд (АЛДЕ, Нидерландия) по време на дебата преди гласуването.

Инициативата беше приета с 405 гласа „за“ към 171 „против“ с 39 „въздържали се“.

Всички инструменти събрани в едно

Новият механизъм трябва да гарантира, че всички държави членки на ЕС уважават ценностите, заложени в договорите за ЕС, и да изложи ясни, аполитични критерии, основани на доказателства, за оценка на техните постижения в сферата на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Това трябва да стане по систематичен начин и на равни начала, се казва още в текста.

Предложението на Парламента за механизъм на ЕС за демокрация, върховенство на закона и основни права цели да инкорпорира всички съществуващи инструменти в тази сфера в едно и гарантира пълната им употреба.

Друга цел е да се премахне разликата между мониторинга, който е в сила за кандидатите за членство в ЕС, и липсата на ефективни инструменти по отношение на държавите, които вече са членове.

Накрая, механизмът предвижда редовни дебати по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права в институциите на ЕС и националните парламенти.

Следващи стъпки

Парламентът иска Комисията да представи предложение за сключването на Пакт на Съюза за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права до септември под формата на междуинституционално споразумение, което да допълни съществуващите механизми, до септември 2017 г.

Комисията ще трябва да даде обоснован отговор на искането на Парламента.