Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия подчертават:

"Стратегическото партньорство между ЕС и САЩ се основава на споделените ценности за свобода, човешки права, демокрация и вяра в пазарната икономика. От години ЕС и САЩ работят за осигуряването на мир и благоденствие на своите граждани и по света."

Днес е по-важно отвсякога да заздравим трансатлантическите връзки, пишат двамата европейски политици в поздравителния адрес, в който личат поне 2-3 "закачки" с предизборни заявки на Тръмп. Те поясняват:

"Само с тясно сътрудничество можем заедно да се справим с предизвикателства като "Ислямска държава", заплахата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, климатичните промени и миграцията."

За радост стратегическото партньорство ЕС-САЩ има дълбоки корени - в общите ни усилия за енергийна сигурност, в сътрудничеството за сигурността, в преговорите за двустранно търговско споразумение, продължават Туск и Юнкер.

"Не трябва да жалим усилия за укрепването на нашите връзки. Европейците вярват, че Америка, чиито идеи за демокрация са били пътеводна светлина за света, ще продължи да полага усилия в своите партньорства, приятелства и съюзи, за да осигурим на нашите граждани и на хората по Земята сигурност и напредък", пишат те.

Председателят на Европейски съвет Туск и шефът на ЕК Юнкер отправят покана за свикване на Съвет ЕС-САЩ "при първа възможност".

В последните месеци двамата бяха по-скоро сдържани в хора остри критики против Тръмп, откъм Европа, достигащи до намеса в американската предизборна кампания.

Все пак полякът Доналд Туск си беше позволил остроумния намек, че в голамата политика един Доналд е достатъчен.

По-рано поздравления към Доналд Тръмп изразиха Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността и председателят на Европарламента Мартин Шулц.

Йенс Столтенберг: Ангажиментът за взаимна защита в НАТО е безусловен

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави за победата новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Норвежкият политик очаква да приветства в Брюксел г-н Тръмп за заседанието на НАТО догодина, "за да обсъдим какво предстои".

Столтенберг подчерта новите предизвикателства в областта на сигурността, включително хибридни заплахи, кибернападения, тероризъм.

"Нашият алианс събира вече близо 70 години най-близките приятели на Америка във времена на мир и на конфликти. За Европа и за САЩ е добре, когато НАТО е силна", добави той.

Журналисти задодоха на шефа на алианса въпрос за оспорваните предизборни изявления на Тръмп по адрес на НАТО.

"Ангажиментът на съюзниците за взаимна защита е безусловен - заяви в отговор Столтенберг. - Взаимната защита е част от Вашингтонския договор. Всички съюзници са поели ангажимента да защитават останалите. Единственият случай досега, когато чл. 5 от договора бе приложен, бе след нападенията в САЩ на 11 септември 2001 г."

Йенс Столтенберг подчерта същото и по друг начин:

"Очаквам да разговаряме (с Тръмп) за изпълнението на договорните задължения, за принципа "един за всички, всички за един", за допълнителните стъпки в борбата с тероризма, за усилията по политиката на сдържане, за допълнителната защита на Европа".