Лидерите на Европейския съюз обсъждаха военните аспекти на напускането на Великобритания, която е голяма военна сила, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

"Като европейци трябва да поемем по-голяма отговорност за своята сигурност. Ние трябва да сме готови и способни да се защитим, предотвратим и отговорим на външни заплахи", заяви Могерини в преглед върху политиките, предоставен на лидерите на ЕС.

Въпреки че Великобритания е активен участник понастоящем в много ограничените военни операции на ЕС, Дейвид Камерън винаги се е противопоставял на идеята за отделна армия на ЕС.

Прегледа на Могерини поставя амбициозни цели пред ЕС, който е изправен пред нови предизвикателства за сигурността, изразени по време на украинската криза и подхранвани от вълненията в Африка и Близкия изток.

"Докато НАТО съществува, за да защитава своите членове – повечето, европейски – от външни заплахи, европейците трябва да са добре оборудвани, тренирани и организирани, за да допринесат, както за подобни колективни усилия, така и самостоятелни действия, ако и когато това е необходимо", се казва в прегледа.

"Добри нива на амбиция и стратегическа автономност са важни за възможностите на Европа да кове мир и да опазва сигурността в своите граници и отвъд тях", смята Могерини.