След като върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи за планове за сътрудничество в отбраната, Великобритания предупреди, че ще се противопостави на всеки проект, наподобяващ европейска армия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Засилената военна роля за ЕС започна да се възприема като жизненоважна след неотдавнашните терористични атаки в Европа. Има и надежди, че тя ще спомогне да се възстанови доверието в Съюза след решението на Великобритания да го напусне, отбелязва агенцията.

ЕС ще подготви план, който министрите на отбраната ще разгледат през ноември, дефиниращ "общото ниво на амбициите и изискваните способности, броят, обхватът и видът на възможните операции, както и необходимия за тях военен потенциал", каза Могерини.

"Фокусът ще бъде върху практически, конкретни, оперативни, прагматични стъпки, които можем да предприемем в рамките на съществуващите договори",заяви тя пред журналисти в Братислава след неформални разговори с министрите.

Могерини добави, че мерките може да включват подкрепа за инвестиции в европейския отбранителен сектор или проправяне на пътя за разполагане на бойните групи на ЕС, които съществуват от 2007 г., за да осигурят бърза военна интервенция в кризисни ситуации, но никога не са използвани.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен посочи като потенциални идеи създаването на мобилна европейска болница или логистичен център.

Германия, Франция и други страни лансират и идеята за създаване на единен европейски военен щаб, който да надзирава цивилните и военните мисии на ЕС.

Те обаче първо ще трябва да убедят Великобритания, която отдавна е против военна интеграция и ще продължи да има право на глас по проблемите на ЕС, докато не го напусне - процес, който се очаква да отнеме години.

"Ще продължим да се противопоставяме на всякаква идея за армия на ЕС или генерален щаб на армия на ЕС", заяви британският министър на отбраната Майкъл Фалън в Братислава.

Според него подобни стъпки биха подкопали военния алианс НАТО, който се състои от 22 страни членки на ЕС плюс Албания, Канада, Исландия, Норвегия, Турция и САЩ.

"НАТО трябва да остане крайъгълен камък на нашата отбрана и на отбраната на Европа", добави Фалън.