Би Би Си съобщи тази равносметка от историческия референдум във Великобритания към 09.00 часа българско време. Тогава бяха обявени резултатите и в последния от общо 382 избирателни района.

Виж снимки >>

Тези числа означават, че 51,9 на сто от избирателите са се обявили за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, в който то членува от 43 години.

72 процента от всички британци с право на глас са пуснали бюлетини вчера. Наблюдатели отбелязаха, че тази активност е по-висока от обичайната при парламентарни избори в страната.

Няма как т.нар. Брекзит да се състои незабавно. Решението на урните вчера е стартов сигнал на един сложен процес, който ще отнеме не по-малко от 2 години.

Кампанията преди референдума беше мощна и разгорещена и от двете страни - "Да останем" (в ЕС) и "Да напуснем", и заинтригува едва ли не целия свят.

Инфарктно протекоха и часовете, след като гласуването вече бе приключило. За това допринесоха и данните от последните социологически проучвания, обявени късно вчера. На техния фон резултатът в полза на Брекзит (т.е. напускане на ЕС) е огромна изненада.

Първите резултати, станали известни след вчерашното гласуване,
бяха в полза на противниците на оставането на страната в ЕС. След по-малко от час бяха преброени бюлетините в Лондон и още няколко града и се очерта обрат, доловен веднага и от чувствителни финансови и валутни пазари по света.

Все пак тънката разлика не сочеше явна тенденция и Ройтерс и Би Би Си изразиха съмнения дали очакваният проевропейски вот в Лондон ще бъде достатъчен, за да възстанови равновесието.

Недостатъчни се оказаха и други резултати, на пръв поглед убедителни.
Така в Оксфорд привържениците на членството на Великобритания в ЕС имат 49 424 гласа, а противниците - 20 913 гласа по данни на Ройтерс, цитирани от БТА.

В Ливърпул лагерът «Остани в ЕС» получи 118 453 гласа, срещу 85 101 за феновете на Брекзит. Агенциите обаче коментират, че там победата на проевропейската «партия» е по-слаба от очакваното. Същото Ройтерс отбеляза и за Манчестър.

После преброяването отново даде преднина на лагера "Напусни", станала все по-явна към 6 часа българско време (04.00 в Обединеното кралство).

Паундът спадна до най-ниското си равнище от 1985 година насам според извънредно съобщение на Би Би Си. Британската валута загуби 9,4 на сто от стойността си спрямо долара- най-голямото й пропадане за един ден. Тази сутрин паундът струваше $1,3492.

След часове наред трескави колебания и световните финансови пазари "признаха" резултата в полза на Брекзит.

След като бяха преброени половината бюлетини, лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, отсече, че победата на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС вече е неизбежна, предаде БТА.

"Сега аз вярвам в нашата победа", заяви Фараж в ефира на Би Би Си. А само часове по-рано той беше предвидил успех с малка преднина на проевропейския лагер.

Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС, а Уелс - за скъсване с Брюксел. 1,66 млн. шотландци са гласували за продължаване на европейската интеграция, а само 1 милион - против това.

Според първия министър на Шотландия и водач на Шотландската национална партия Никола Стърджън вотът там ясно е показал, че шотландците виждат бъдещето си като част от Европейския съюз.

В Северна Ирландия 440 хиляди избиратели са гласували за запазване на членството в ЕС, което е близо 56 на сто от подадените гласове. 349 хиляди са гласували за Брекзит.

Жителите на Уелс обаче са гласували за излизане на Великобритания от ЕС. За разрив с Брюксел са подадени 854,5 хиляди гласа, а за оставане в Евросъюза - 772,2 хиляди.

Сред първите отзиви от чужбина, предадени от Би Би Си, е възклицанието в Туитър на Герт Вилдерс, лидер на Партия на свободата в Холандия: "Ура за британците! Сега е наш ред. Време е за холандски референдум".

И на германския вицеканцлер Зигмар Габриел: "Проклятие! Лош ден за Европа".

Новините от рано сутринта от Великобритания са наистина отрезвяващи. Изглежда, че това е тъжен ден за Европа и Обединеното кралство“, написа пък външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

АНКЕТА: Интересува ли ви ще излезе ли UK от ЕС?