До 2025 година бройката ще падне до 40 на човек, реши ЕП, след като одобри с голямо мнозинство нова Директива в защита на околната следа, предадоха bTV и БНР.
Документът се отнася за най-тънките найлонови пликове за еднократна употреба.

В момента един европеец използва средно по 198 найлонови торбички.

Вариант за ограничаване на използването на торбички е до три години всички да станат платени според стандарта на населението, както е в Ирландия и Естония например.
За Дания е нормално да струват 50 евро цента.

Още през 2010 г. Столичният общински съвет реши торбичките да се продават, а не да се подаряват.
В България найлоновите торбички се плащат много по-скъпо, отколкото в европейските държави - за 25-30 стотинки.
В Страсбург например една струва 3 цента, което е 6 стотинки.

Найлоновите торбички са най-често срещаните и най-замърсяващи водните басейни и екосистеми отпадъци. Над 8 милиарда са се превърнали в отпадъци.
В Тихия океан има острови от найлонови торбички и пластмасови боклуци. Според еколози над 90 на сто от морските птици вече са поглъщали полиетиленови отпадъци.

E-call

Европaрламентът гласува днес и след октомври тази година всички нови автомобили задължително да бъдат оборудвани с устройството популярно като „e-call”, което при катастрофа автоматично набира спешния телефон 112.

Така се очаква да бъде снижен броят на жертвите при катастрофи. За старите автомобили това не е задължително, но у нас вече се продава такова устройство, което струва между 100 и 200 лева.

През следващите 18 месеца всички европейски държави трябва да приемат новите директиви.