"Ако искате да си тръгна - кажете го, ще си тръгна", заяви Юнкер при дебата в Страсбург, посветен на вота на недоверие срещу ЕК, предаде БТА.

Повод за вота е данъчната политика на Люксембург, чийто премиер бе Юнкер в продължение на 18 години до избирането му по-рано тази година за председател на ЕК.

Благодарение на тази политика стотици многонационални дружества избягват плащането на данъци изцяло, или плащат символични суми на фона на всички останали компании и граждани в ЕС.

Вносители на вота са евродепутатите от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и техни независими колеги, сред които председателят на френската партия "Национален фронт" Марин льо Пен.

В изказването си Юнкер призова ЕП да остави еврокомисарите на спокойствие:

"През юли заявих пред ЕП, че ако евродепутатите оттеглят доверието си от някой от еврокомисарите, съответният еврокомисар ще бъде призован да напусне. Тази процедура днес засяга цялата комисия, а е насочена само срещу мен. Ще си тръгна, ако ми кажете, но оставете комисарите, призова Юнкер.

По неговите думи проблемът с избягването на данъците не е само люксембургски, а европейски.

"Затова предложих множество промени, сред които уеднаквяването на данъчната основа в ЕС, посочи председателят на ЕК", каза Юнкер.

Той твърди, че общо 22 държави в ЕС прилагат данъчна система, сходна с практиките на Люксембург.

Гласуването на вота на недоверие към ЕК е насрочено за четвъртък. За да успее, вотът трябва да бъде подкрепен от поне 376 евродепутати. /

Евродепутатът Манфред Вебер заяви, че председателстваната от него ЕНП няма да подкрепи внесения вот на недоверие.

"Искаме да се сложи край на избягването на данъците от големите дружества, както и ЕК да предложи законодателни промени. ЕНП ще отхвърли вота на недоверие", обобщи той.

Джани Питела (социалисти и демократи) коментира, че с този вот ЕП може да влезе в историята, защото никога досега никой не е бил снеман от длъжност толкова кратко, след като е поел поста.

Ако ЕК бъде отстранена, отива си планът за 300 млрд. евро вложения в развитието на икономиката и работните места, ще заличим възможността за излизане от кризата.

Държавите ще трябва месеци да преговарят за нова ЕК, Европа ще се изправи пред дефлация, институциите ще се сринат. Ако не се справим с кризата, всички ще изчезнем, заяви Питела.

Ричард Легутко (Европейски консерватори и реформатори) поиска пълна информация за правителствените споразумения за специални данъчни ставки, сключвани между Люксембург и съответните възползвали се от схемите дружества.
Докато проблемът не бъде решен, той ще хвърля сянка върху Вашето име, обърна се той към Юнкер. Никой не може сам да си бъде съдник, ЕК под Ваше ръководство не може да води това разследване, добави Легутко по повод откритата от комисията проверка по случая.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) определи вота като нормална практика в политиката, подчинена на перверзна логика - да бъде произнесена присъда преди края на разследването. Да гласуваме в четвъртък срещу тази глупава резолюция, призова той.

Габриеле Цимер (Европейска обединена левица) уточни, че в Люксембург е имало 340 споразумения (за избягване на редовното данъчно облагане). Тя не поясни как представляваната от нея група ще гласува по вота.
 
Ребека Хармс (Зелени) заяви, че не иска да се стига до този ритуал с искането на "главата на Юнкер". Трябва да се спре практиката, пред която си затварят очите правителствата и финансовите министри.
Ще изясните този случай, или нещата ще станат доста сложни, посочи тя.

Стивън Улф (Европа на свободата и пряката демокрация) се обърна към Юнкер с прогнозата, че колкото по-дълго е на този пост, толкова повече ще продължава и скандалът. Улф попита къде е останала европейската солидарност, когато Юнкер е бил сред решилите Гърция да направи гражданите си бедни, докато парите са се задържали в Люксембург.

Марин льо Пен (независима) отбеляза, че скандалът се е разгорял благодарение на изтичането на данни. По нейните думи данъчните действия на Люксембург са ограбили други държави.
Напълно отговорен сте за тези машинации, Вие сте символ на Европа на цинизма и несправедливостта, обърна се тя към Юнкер.

Гласуването на вота на недоверие към ЕК е насрочено за четвъртък. За да успее, вотът трябва да бъде подкрепен от поне 376 евродепутати.