От петима нови генерални директори на Европейската комисия две са българки - Мариана Коцева и Андриана Сукова.

Мариана Коцева ще бъде новият генерален директор на генерална дирекция "Евростат". От юли 2012 г. тя е заместник-генерален директор на базираната в Люксембург дирекция „Евростат". Г-жа Коцева е първата българка назначена за генерален директор, изтъкват от ЕК.

Тя е и първата жена начело на европейската статистическа служба. С почти шест години трудов стаж в „Евростат" и десет години като генерален секретар, а след това и председател на Националния статистически институт на България, Марияна Коцева притежава всички необходими умения и опит за новата си позиция, пише в представянето от Европейската комисия на българския кандидат. 

Преди години Коцева бе замесена в огромен скандал. Тя влезе в конфликт с бившия премиер Ренета Инджова. И двете се били шефове на НСИ. Скандалът бе за липсващи 167 хил. българи при преброяването от 2011 г., когато Коцева е била шеф на НСИ. Впоследствие Инджова, като шеф на НСИ, разкри грешката и обвини затова предшественичката си. В крайна сметка скандалът бе потушен.

Андриана Сукова ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". От август 2010 г. тя е директор в генерална дирекция "Заетост".

Г-жа Сукова работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която Комисията ще предложи през май.

Като бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева, г-жа Сукова може също да използва политическия си опит за новата си позиция, пише в представянето на Европейската комисия.

Днешните решения за висшето ръководство засягат ключови стратегически области от работата на Комисията под председателството на Юнкер, като се започне от действията в областта на климата, научните изследвания, образованието, младежта и културата, през социални дейности и заетост до промени в Генералния секретариат и кабинета на председателя.

Днешните назначения ще увеличат значително броя на жените генерални директори и заместник-генерални директори от едва 11% през 2014 г. до 36% сега. Това е резултат от ангажимента на председателя Юнкер да постигне целта от 40% до 31 октомври 2019 г., обобщава ЕК.