Темата ще бъде подложена на дебат тази вечер в Страсбург, а гласуването на документа е насрочено за сряда, предаде БТА.

Предлага се да бъдат положени повече усилия за намаляване на употребата на алкохол от непълнолетни и за поставянето на предупреждения върху етикетите на бутилките срещу опасностите от шофирането в нетрезво състояние или от употребата на алкохол при бременност.

Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на ЕС за алкохола до 2022 г., за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки.

Отчита се, че злоупотребата с алкохол причинява 3,3 милиона случая на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година.

Във възрастовата група от 20 до 39 години приблизително всеки четвърти смъртен случай може да бъде свързан с употребата на алкохол. Тези смъртни случаи често са следствие от злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания. 

Системата eCall

ЕП ще утвърди въвеждането на системата eCall за спешни повиквания от автомобили при катастрофи. Автомобилните устройства, които автоматично ще изпращат сигнал за предупреждение към спасителните служби, ще трябва да бъдат поставяни във всички нови модели леки и лекотоварни автомобили.

През миналата година при пътни произшествия в ЕС са загинали 25 700 души. След въвеждането на системата се очаква смъртните случаи при катастрофи да спаднат с 10 на сто годишно.

Енергия от водорасли

Също утре ЕП ще гласува ограничаването на производството на биогорива от растения. Евродепутатите се очаква да подкрепят ускорено преминаване към заместващи източници на енергия като отпадъци или водорасли. Това решение цели намаляването на парниковите газове от нарастващото използване на обработваеми земи за отглеждане на растения за биогорива.

Новото предложение предвижда първото поколение биогорива, произвеждани от растения, отглеждани на обработваеми земи, да не надвишава седем процента от общото потребление на горива в транспорта към 2020 година.

Срещу найлоновите торбички

Евродепутатите ще гласуват решение, с което ще призоват държавите в ЕС да намалят използването на най-често срещаните и най-замърсяващи найлонови торбички.

Държавите от ЕС ще могат да изберат между две възможности - или да се постараят средната годишна употреба на тези пликове да не превишава 90 тънки найлонови торбички за всеки гражданин до 2019 г. и съответно 40 броя през 2025 г., или да направят необходимото до 2018 г. тези торбички не се предлагат безплатно.
 
Според статистиката през 2010 г. всеки гражданин на ЕС е използвал около 198 найлонови торбички, като близо 90 на сто от тях са били тънки.
 
Ако не се предприемат мерки, възможно е потреблението на такива опаковки да продължи да нараства. Разчетите показват, че над осем милиарда найлонови торби са се превърнали в отпадъци в ЕС през 2010 година.