Процедурата е свързана с приетите промени в унгарския закон за висшето образование.

Законът затяга правилата за чуждите университети в страната. Той ще принуди Централноевропейският университет в Будапеща, основан от американския милиардер Джордж Сорос, да затвори врати като неотговарящ на новите условия.

Законът предвижда по-специално да бъдат лишавани от лиценз чуждите университети и институти, които не разполагат с кампус в "родните" им страни.

Срещу спорния образователен закон имаше масови протести, а около Централноевропейският университет се събра жива верига. 

Правителствата на САЩ и Германия вече порицаха новия закон.

В началото на април ЕК предупреди, че до края на месеца е възможно да предприеме наказателни процедури срещу Будапеща. Едната вече е факт.

Комисията обаче днес съобщи, че засега по въпроса с миграцията ще остане в диалог с унгарските власти - т.е. няма да предприеме наказания, въпреки че Унгария отказва да изпълни квотите за разселването на мигранти.

Комисията се очаква да оповести отговори по темата за предвиденото от унгарското правителство допитване в кампанията "Спри Брюксел" (анкета, разпратена по домакинствата). Намерението е да бъдат опровергани подвеждащи твърдения за решенията, приемани от институциите на ЕС, които трябва да бъдат прилагани от държавите в Общността.

ЕК съобщи още, че ще следи развитието на въпроса, свързан с унгарското законодателство за регистрацията на неправителствените организации. Комисията отбеляза, че развитието на темата с предприетата днес наказателна процедура ще зависи от отговорите, които се очакват от унгарските власти.

Темата за Унгария ще бъде обсъдена днес следобед на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел, в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан.