Това предадоха Ройтерс и БТА за снощното събрание в Париж, на което Льо Пен се опита да мобилизира своите симпатизанти 6 дни преди първия тур на президентските избори.

"Аз ще ви защитя. Първата мярка, която ще взема като президент ще бъде да възстановя границите на Франция", заяви тя пред близо 5000 души, събрали се в концертната зала "Зенит" в Париж.

Льо Пен, която е лидер на крайнодесния Национален фронт и фаворит на изборите, наред с центриста Еманюел Макрон, подчерта:

"Изборът в неделя е прост. Това е избор между една Франция, която се възражда и една Франция, която потъва".

Карайки тълпата да освирка Европейския съюз и Шенгенското пространство, от което тя обещава да изтегли Франция ако бъде избрана за президент, Льо Пен заяви: "Масовата имиграция не е благоприятна възможност за Франция, тя е трагедия за Франция".

Близо до мястото на митинга избухнаха кратки сблъсъци между 60-80 противници на крайната десница и полицията, която прибягна и до сълзотворен газ.

Еманюел Макрон: Изберете ново поколение политици

Центристът Еманюел Макрон призова французите да обърнат страницата на последните 20 години и да доведат на власт ново поколение политици.

39-годишният проевропейски политик говори също в Париж, в спортната зала "Берси", пред близо 18 хиляди привърженици.

"Това, което се предлага на французите през последните 20 години, не е освобождаване или възстановяване, а бавно приемане на безработицата, държавната импотентност и социалния провал", заяви той.

"В неделя ние ще спечелим и това ще бъде началото на една нова Франция", заяви Макрон, цитиран от Франс прес.

* * *

Ново социологическо проучване вчера отреди убедителна победа на Макрон над Льо Пен в очаквания балотаж на 7 май.

За първия тур, в неделя, 23 април, институтът "Ъпиниънуей" е измерил равна подкрепа за двамата, по 22 на сто от гласовете.