Днес в Страсбург се състоя пленарен дебат на Европейския парламент в Страсбург по повод успешното гласуване на новите максимални цени на роуминга на едро. Участие в дебата взе зам.-председателят на ЕК и еврокомисар за единния цифров пазар Андрус Ансип.

„Това е голяма победа за европейските потребители“, заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия). „Сега можем да отпразнуваме факта, че от 15 юни няма да има повече такси за роуминг."

Ева Майдел (Паунова - бел.ред.), която е докладчик на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите по Регламента за правото на неприкосновеност на личния живот и електронните комуникации, коментира, че новите тавани на цените са важни, защото се създава конкуренция, а с това и "възможността да ползваме повече интернет, докато пътуваме, а това означава достъп до повече музика и филми, с които пътуването ни става по-приятно".

Отпадането на таксите за роуминг съвпада с междинната оценка на прогреса на Стратегията за Единен цифров пазар. Българският евродепутат е докладчик по шест от ключовите досиета в нея.

Според Майдел важно е да се надгради над постигнатото досега, като се гарантира преносимостта на онлайн съдържание и отпадането на неоправданото блокиране на услуги в интернет на базата на териториален принцип (гео-блокиране).

Съгласно новите условия от 15 юни минута разговор в роуминг на територията на Европейския съюз ще струва не повече от 0,032 евро и 0,01 евро за текстови съобщения. Един гигабайт мобилни данни ще бъде на цена не повече от 7,75 евро и ще достигне 2,5 евро през 2022 г. вместо досегашните 0,0085 евро за мегабайт, или 8,5 евро за гигабайт.

Таксите ще се ревизират на всеки две години и може да се променят при нужда. Първият анализ за въздействието на ценовата реформа ще е в края на 2019 г. Парламентът одобри споразумението относно максималните цени на роуминга на едро, неофициално съгласувано със Съвета, с 549 гласа "за" срещу 27 "против", с 50 "въздържал се".