Лидерите на ЕС, които подкрепят утопични "илюзии" за обединена Европа, са загубили контакта с народите си и рискуват да загубят надпреварата с евроскептичните популисти, решени да разрушат съюза, заяви Доналд Туск, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той ще председателства среща на високо равнище на лидерите на ЕС следващия месец, броени дни след като Великобритания ще гласува на референдум дали да напусне съюза.

Туск отправи критиките си в реч пред консерватори от ЕС, сред които и много поддръжници на идеята за по-федерална Европа.

"Призракът на разпадането преследва Европа", заяви Туск. "Една визия за федерация не ми се струва най-добрият отговор на това", добави той.

"Ние днес сме отговорни, че посрещаме реалността с най-различни утопии - утопията за Европа без национални държави, утопията за Европа без противоречащи интереси и амбиции, утопията за Европа, налагаща своите ценности на останалия свят", заяви бившият полски премиер.

"Обхванати от идеята за незабавна и пълна интеграция, не успяхме да забележим, че обикновените хора, гражданите на Европа, не споделят нашия евроентусиазъм. Разочаровани от големите визии за бъдещето, те искат да се справим със сегашната реалност по-добре, отколкото досега", добави Туск.