Агенцията обоснова решението си с несигурността след вота на британците да напуснат съюза, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След решението на британските избиратели да излязат от ЕС, ние направихме преоценка на становището си за сплотеността на съюза и смятаме, че блокът може да има по-малка бюджетна гъвкавост след оттеглянето на Великобритания, посочи в комюнике "Стандард енд Пуърс".

Агенцията съобщи, че е намалила рейтинга на ЕС с една степен, но със стабилна перспектива, а това означава, че според нея в средносрочен план няма да е нужно допълнително понижаване, отбелязва Франс прес.

"Стандарт енд пуърс" понижи преди няколко дни дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания с две степени от най-високия ААА до АА с негативна прогноза.

При това агенцията предупреди, че може да последват и нови понижения, след като британците гласуваха за излизане от ЕС на референдума миналата седмица.

Агенция "Фич" (Fitch) също понижи кредитния рейтинг на Великобритания до АА от АА+ и заяви, че перспективата е негативна, което означава, че може допълнително да понижи британския рейтинг.