Президентът на България Румен Радев каза, че каналите за комуникация с Русия трябва да бъдат държани отворени, за да има искрен и открит диалог с Русия, който ще намали напрежението и ще предотврати възможни рискове.

АП посочва, че България, която е една от най-бедните членки на ЕС, е силно зависима от руския природен газ. За нас е важно да имаме различни доставки и енергийни мрежи, които ще ни дадат по-голяма свобода във вземането на решения, повече сигурност и също така по-ниски цени, каза Румен Радев на съвместна пресконференция с румънския си колега Клаус Йоханис.

Румънският президент заяви, че Румъния няма проблем с България, заради нейните отношения с Русия.

"Смятам, че няма никакъв проблем в нашите отношения във връзка с Русия. От една страна, разбира се, България има търговски връзки, от друга страна е много ясно, и двамата сме категорични в това отношение, ние сме заедно в ЕС и в НАТО", заяви Клаус Йоханис, цитиран от Аджерпрес и БТА.

Йоханис подчерта отново, че НАТО е съюз, който няма стратегии, насочени срещу Русия.
"За да бъда напълно ясен - НАТО е отбранителен съюз. Ние нямаме нито едно учение и нито една стратегия, насочени срещу Русия. Ние не се подготвяме по никакъв начин да действаме срещу Русия, както някои гласове от Русия твърдят (...)", каза Клаус Йоханис.

По този повод румънският президент говори и за ВВС базата в Девеселу, където е разположен американски комплекс за противоракетна отбрана.
"Достатъчно често, за съжаление, в последно време се дава пример с базата в Девеселу. Базата има строго отбранителна роля и не е насочена против Русия", каза Йоханис.

Румънският президент посочи, че след днешната среща е стигнал до заключения за сътрудничеството Румъния-България в рамките на ЕС и НАТО.

"Даваме си сметка, че няма абсолютно никакъв проблем в това отношение и сме много доволни, че днес заедно успяхме да подчертаем, че сме заедно и че имаме общи цели по отношение на ЕС и НАТО", каза румънският президент.

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Румъния за два дни по покана на румънския си колега. Двамата президенти обсъдиха НАТО, сигурността в Черноморския регион, търговията и свързани с Европейския съюз въпроси.

Румен Радев отбеляза, че двустранната търговия е достигнала четири милиарда евро миналата година. Радев похвали румънския модел за борба с корупцията и каза, че България може да възприеме принципи от него.

Обща беше и позицията, че и България, и Румъния са изпълнили още от 2011 г. всички критерии за членство в Шенгенското пространство и това трябва да бъде признато от всички държави-членки.

Пред журналисти в Букурещ президентът заяви още, че са необходими инвестиции във Въоръжените сили. Междувременно парламентът у нас създаде Временна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.

"Това, което виждам във връзка с тези анкетни комисии, е ясен знак, че проектът за придобиване на нов боен самолет ще бъде протакан. В момента, в който служебното правителство обяви резултатите от експертната група, която имаше задача да класира офертите по срокове, веднага започнаха критиките”, коментира държавният глава.  

  В отговор на въпрос дали „схемите около НДК“ застрашават подготовката за Българското председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., държавният глава подчерта, че „президентството не е институцията, която посочва схемите“.

„Така не можем да продължаваме да се готвим за това председателство. Председателството на Съвета на ЕС означава доверие към страната, прозрачност и върховенство на закона”, каза още президентът.