Мас се надява вотът през септември да послужи за "зелена светлина" и в средносрочен план испанската област да получи независимост, предаде БНР.

Това ще са третите парламентарни избори в Каталуния за последните пет години.

"Каталуния не е поставена в нормални условия на живот. Когато огромното болшинство в една страна се бори за правото си да решава мирно и демократично бъдещето си, а това право му се отказва постоянно, без диалог и преговори, това означава, че сме в извънредна ситуация, която налага извънредни решения", заяви в телевизионно обръщение каталунският премиер.

В подписания декрет не се споменава отделяне на областта от Испания. Правителството в Мадрид категорично се противопоставя на подобна стъпка.

"Искам от Мас да спази закона и да остане неутрален, защото най-малкото, което може да направи, е да уважи волята на каталунците и закона. Това означава, че може само да разпусне каталунския парламент и да свика избори. Нищо повече", заяви испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария.

Миналата година Конституционният съд на Испания, сезиран от правителството, забрани символичното гласуване за независимост в автономната област Каталуния на 9 ноември. Решението беше обявено след единодушно гласуване.
Въпреки това референдумът се състоя и в него участваха над 2,3 милиона избиратели от Каталуния.

Резултатите показаха, че над 80 на сто от участвалите в символичното допитване са гласували за отделянето на автономната област Каталуния от Испания.