По този закон местните власти свикаха допитването за независимост на автономната област ма 1 октомври.

Преди това магистратите в Мадрид само бяха замразили действието на закона, за да проучат неговата съобразност с конституцията на кралството.

Говорителят на регионалното правителство в Барселона Жорди Турул каза днес, че то не се отказва от намеренията си за отделяне на областта от Испания и че в четвъртък на Мадрид ще бъде даден същия отговор като вчерашния.

В понеделник ръководителят на каталунското правителство Карлес Пучдемон не уточни позицията си относно неофициалната декларация за независимост от 10 октомври и отново настоя да преговори с централното правителство в Мадрид.

Веднага след това премиерът на Испания Мариано Рахой се закани, че при отговор, различен от категоричното "да" и "не", ще последва задействане на чл. 155 от конституцията - суспендиране на автономията на Каталуния. Срокът за такъв отговор изтича именно в четвъртък.

Конституционните съдии са постановили, че "законът за референдума за самоопределение" е в разрез с конституцията на Испания, тъй като е против националния суверенитет и "неделимото единство на испанския народ".

Магистратите съобщиха още, че парламентарното заседание, на което е бил гласуван този закон, също е незаконно.

Жорди Турул заяви още, че не е изненадан. "Срещу себе си имаме изпълнителна власт в държавата, която използва съдебната власт, за да блокира законодателство", каза той, цитиран от АП и БТА.