Премиерът на Испания Мариано Рахой отхвърли предложението за посредничество за решаването на кризата в Каталуния и призова за спазване на испанските закони, предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

В реч пред парламента в Мадрид, ден след като регионалните каталунски ръководители подписаха декларация за независимост, Рахой заяви, че "няма възможност за посредничество между демократичния закон и неподчинението и беззаконието".

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон каза вчера, че отлага за няколко седмици официалното отделяне от Испания, за да може да има преговори с Мадрид с международно посредничество.

В речта си в испанския парламент Рахой призна, че страната му преживява "един от най-трудните периоди" в новата си история, като хвърли вината за това върху "група активисти", подтикнали към "измамнически референдум".

По думите му състоялият се на 1 октомври референдум е част от стратегия "за налагането на независимост, която малцина искат и не е добра за никого".

Рахой подчерта, че "не съществува конституция, която да признава правото на самоопределение". Според него конституцията може да бъде променяна, но само по "законни и установени правила".

Накрая премиерът на Испания призова съгражданите си да сложат край на разделението "със спокойствие, благоразумие и с крайна цел възстановяване на съвместното съществуване".

По-рано лидерът на опозиционните испански социалисти Педро Санчес заяви, че се е споразумял с премиера Рахой да бъде предприета конституционна реформа.

Възможна последица от нея би могла да бъде промяна в начина на управление на испанските региони, включително Каталуния.