В кратко изявление на Финландското национално следствено бюро се казва, че Испания е предоставила исканата информация за издадената международна заповед за арест, но се добавя, че в момента местонахождението на Пучдемон е неизвестно на финландските власти.

Когато той бъде открит, "ще бъде задействан нормалният процес по екстрадиция", съобщи и Централната криминална полиция, цитирана от Ройтерс и БТА.

Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия, бе поканен на срещи в парламента на Финландия в четвъртък, а в петък изнесе беседа в Хелзинкския университет. Очакваше се той да напусне Финландия днес и да отлети за Дания, каза един от неговите домакини, но финландски медии съобщиха, че той може би все още е в страната.

В интервю за испанската радиостанция "Радио Каталуния" по-рано, адвокатът на Пучдемон каза, че клиентът му "може да се предаде на финландската полиция".

Междувременно финландският депутат Мико Кярня, един от рганизаторите на посещението на Пучдемон във Финландия, каза, че бившият каталунски лидер е заминал от Финландия за Белгия още вчера вечерта.

Председателят на каталунския парламент прекрати днес дебатите за встъпването в длъжност на регионален лидер, след като вчера кандидатът за този пост Жорди Турул и още петима каталунски сепаратистки лидери, обвинени в бунт, бяха задържани под стража, предаде Франс прес.

"Кандидатът за председател на каталунското правителство е в ареста заедно с други депутати от тази камара. Очевидно при тези обстоятелства заседание не може да се състои", каза Роже Торен при откриването на дебатите.