Целта е Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия, отново да встъпи в длъжност като лидер на Каталуния, предаде Франс прес.

"С цел да се защитят правата на Пучдемон да участва ефективно в дебатите за встъпването в длъжност, председателят на парламента Роже Торен ще подкрепи иск за превантивни мерки пред Европейския съд за правата на човека", се казва в комюнике на регионалния парламент.

Пучдемон, срещу когото в Испания е издадена заповед за арест, възнамерява да управлява областта от Белгия. След възражение на испанското правителство срещу кандидатурата на Пучдемон Конституционният съд постави много стриктни условия за евентуалното му встъпване в длъжност, настоявайки той да присъства на дебатите.

Според съда Пучдемон не може да поеме ръководните функции, ако не се предаде на властите и не поиска от Върховния съд на Испания разрешение да се яви пред парламента, за да защити кандидатурата си. Тъй като регионалният парламент не е избрал регионален лидер, Каталуния остава под прякото управление на централното правителство на Мариано Рахой.

Каталунският парламент ще поиска от Европейския съд за правата на човека да гарантира политическите права, и по-конкретно правото на участие в политиката на Пучдемон, заяви говорител на Торен. Той каза, че още не е избрана датата, на която ще бъде сезиран съдът.

Каталунският парламент е представил също аргументите си пред Конституционния съд на Испания, оспорвайки поставените условия за встъпването в длъжност на Пучдемон.