"Това е нападение срещу демокрацията", каза Пучдемон, цитиран от Ройтерс, ДПА и БТА. Той изтъкна, че народът на Каталуния не може да приеме мерките, взети от испанското правителство.

Пучдемон заяви, че е поискал каталунският парламент да се събере, за да обсъди решението на Мадрид да задейства член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Той обаче не препоръча изрично на местния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост.

Изпреварващ удар?

Премиерът на правителството на испанската сепаратистка област Каталуния Карлес Пучдемон подготвя едностранно провъзгласяване на независимостта на 23 октомври, съобщава в. "Конфиденсиал", цитиран от ТАСС.

Според изданието все още не е известно по какъв начин ще бъде обявено отделянето от Испания. Не е изключено да бъде свикано спешно заседание на местния парламент за "анализ на сегашната политическа ситуация".

Така каталунските власти искат да провъзгласят независимостта по-рано, отколкото Сенатът ще одобри мерките на централното правителство за ограничаване на автономията на областта.

По-рано испанският премиер Мариано Рахой обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Мадрид каза, че по този начин ще освободи от длъжност членовете на каталунското правителство и ще поиска да се състоят нови избори в Каталуния до 5 месеца.

Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври.