Около 450 000 демонстранти все събраха в събота следобед в центъра на Барселона по данни на общинската полиция.

Те поискаха независимост за областта, след като Мадрид се обърна към Сената за разпускане на каталунското правителство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Демонстрантите се включиха в протеста в Барселона и с призив да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал, съобщи вестник "Ел Паис", цитиран от ТАСС.

Към протестната акция се присъединиха премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство.

Заради демонстрацията беше спряно движението по някои улици.

Демонстрантите носеха "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта. Те скандираха "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".

Протестът в Барселона бе организиран няколко часа след изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, който обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Мадрид каза, че ще освободи от длъжност членовете на каталунското правителство и ще поиска да се състоят нови избори в Каталуния до 6 месеца.

Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври.