Испанската прокуратура е подготвила иск срещу каталунския премиер Карлес Пучдемон, ако той обяви независимост на автономната област, предадоха ТАСС и БТА, като се позоват на агенция Европа прес.

Пучдемон може да бъде обвинен в бунт. Съгласно испанското законодателство той може да получи до 30 години затвор за подобно престъпление.

Тази седмица Пучдемон изпрати писмо до испанския министър-председател Мариано Рахой, в което заплаши да свика гласуване в каталунския парламент по въпроса за обявяване на независимост, ако Мадрид не се съгласи на диалог.

В отговор испанското правителство заяви, че започва процедура за задействане на член 155 от конституцията, който позволява да бъде ограничено самоуправлението на Каталуния.

Заявление на крал Фелипе VI

Испания ще отговори с демократични и конституционни средства на неприемливия опит за отделяне, заяви испанският крал Фелипе Шести, визирайки Каталуния, предадоха Франс прес и ДПА.

"Испания е изправена пред неприемлив опит за отделяне в част от националната си територия и ще отговори чрез легитимните си демократични институции", заяви кралят в реч на връчването на наградата на принцесата на Астурия.

Страната ще действа "в рамките на своята конституция и като спазва ценностите и принципите на парламентарната демокрация, в която живеем през последните 39 години", добави държавният глава.

"Испания на 21-и век, от която Каталуния е и ще бъде важна част", се гордее с принадлежността си към "голямата демократична реалност, каквато е Европа", подчерта крал Фелипе Шести.

"Не искаме да се отказваме от това, което сме изградили заедно", заяви кралят в емоционална реч, припомняйки постигнатия в страната напредък.

АНКЕТА: Подкрепяте ли референдумите за независимост?