Хакерската атака е започнала малко преди началото на извънредното заседание на испанското правителство, посветено на каталунската криза, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Хакерският набег е извършен в рамките на кампания, наречена Свободна Каталуния, обявена от Анонимните в социалните мрежи, съобщава в. "Вангуардия".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни направи остро изявление в Испания против "тези, които сеят раздор" по повод кризата между Мадрид и сепаратистките лидери на Каталуния, предаде Франс прес.

"Когато някои сеят раздор, съзнателно нехаят за законите, е необходимо да се припомни колко е важна правовата държава", заяви Таяни в реч в Овиедо, Северна Испания, където ЕС получи Наградата на принцесата на Астурия.

"Никой в ЕС не би си помислил да нарушава правила, които са били приети от всички", добави Таяни.

Сепаратисткото мнозинство в регионалния парламент на Каталуния и каталунското правителство вече не признават испанския Конституционен съд.

"Време е да си спомним, в тези времена, когато изплуват тесногръди националистични егоизми, че благоденствието на всички е полезно и за тези с най-голям принос", заяви председателят на Европейския парламент в речта си, която бе приета с аплодисменти и ставане на крака.

"Нека не издигаме граници между европейците. В миналото твърде често перспективата за прекрояване на граници бе представяна като божествен универсален лек, а се превръщаше в адски хаос. В Европа има популисти и националисти, които отделят време и пари да ни разделят. По-добре би било да работят за постигане на разбирателство", заяви Таяни.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък напомни в своята реч, че "върховенството на правото е това, което ни позволява да живеем заедно, в хармонично съжителство и при уважение към различията ни".