Прокуратурата смята, че Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври, обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Вчера Санчес и Куишарт се явиха за втори път пред специалния съд за дела, свързани с националната сигурност. Те са обвинени в противодържавна дейност, защото на 20 септември свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското правителство в Барселона, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Съобщението за арестите бе посрещнато снощи по улиците на Барселона с удряне по тенджери и тигани, с автомобилни клаксони и оглушителен шум, предаде Асошиейтед прес.

Организациите, оглавявани от двамата задържани - "Национално каталунско събрание" и "Омниум културал" - отправиха призив към хората в Каталуния да спрат работа днес по обед, за да протестират срещу арестите.

За тази вечер са насрочени и протести пред представителствата на националното правителство в градовете на Каталуния.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че арестуването на двамата лидери на организации за независимост на Каталуния, е "много лоша новина".

"Те се опитват да хвърлят в затвора идеи, но това засилва стремежа към свобода", написа в Туитър Пучдемон.

"Държавата си играе на провокации, но хората не им се поддават", каза говорителят на местното правителство Жорди Турул.

Председателката на каталунския регионален парламент Карме Форкадел настоя Санчес и Куишарт да се върнат у дома и нарече неоправдано задържането на мирни лидери.

Същевременно испанското правителство понижи прогнозата за растеж на брутния вътрешен продукт през 2018 г. от 2,6 на 2,3 процента заради кризата в Каталуния.
В документ, изпратен в Брюксел, правителството в Мадрид посочва, че бюджетният план за догодина предвижда леко забавяне на вътрешното търсене заради негативното въздействие на несигурността, свързана със сегашната политическа ситуация в Каталуния.