Сепаратистките каталунски лидери да се откажат от едностранна декларация за независимост, призова Кметът на Барселона Ада Колау и заяви, че обстановката на несигурност вреди на всички, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Преди да се намери окончателно решение, може да се започне стабилен диалог и с тази цел трябва да се откажем от едностранната декларация веднъж и завинаги", заяви кметицата.

"От друга страна, трябва бъдат прекратени мерките за поставяне под контрол, които централното правителство вече взе в Каталуния", добави тя пред телевизия "Сеста".

Испанското правителство заплашва да отнеме част от автономията на Каталуния, ако регионалният премиер Карлес Пучдемон не се откаже да води областта към независимост.

Ескалацията на напрежението през последните дни доведе и до социално напрежение, заяви Ада Колау.

"Освен това трябва да се разгледа и икономическият въпрос, защото очевидно много неща са заложени на карта", подчерта кметът на града с население от 1,6 милиона души.

Откакто започна кризата, Барселона отбеляза спад на притока на туристи и десетки предприятия преместиха офисите си извън Каталуния.

Ада Колау заяви, че огромното мнозинство от жителите на автономната област искат диалог и край на несигурността, която вреди на всички.

"Никой не трябва да приема това като поражение или да смята, че е отстъпил прекалено много", подчерта тя.

"Вярвам, че населението ще поздрави, награди и признае лидери, които са способни да направят това", каза Ада Колау.