Бившият каталунски лидер е бил задържан при пресичането на германско-датската граница на път от Финландия към Белгия, съобщи адвокатът му Жауме Алонсо Куевиляс, цитиран от световните агенции.

Полицията в северногерманския град Кил потвърди, че испанският политик е в ареста.

Испанският върховен съд издаде в петък нова международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието. През последните няколко дни той бе във Финландия, където присъства на заседание на парламента и изнесе беседа в Хелзинкския университет.

Прокуратурата ще вземе решение за евентуалната му екстрадиция, съобщи говорител на правоохранителните органи в Германия по-късно днес.

Той уточни, че Пучдемон е бил задържан на магистрала номер 7, близо до границата с Дания, докато пътувал с автомобила на юг, напът от Финландия към Белгия. В момента той се намира в полицейски участък и юридическата му защита вече е в ход, посочи полицията, цитирана от ДПА.

Списание "Фокус" съобщава в електронното си издание, че по целия път от Финландия, където бе на 22 и 23 март, Пучдемон е бил следен от испанските специални служби. Точно те са сигнализирали германските власти, когато испанският политик пресякъл германско-датската граница. Бившият каталунски лидер е отведен в затвор в северногерманския град Ноймюнстер.

Основанието за задържането му в Германия е европейска заповед за арест. Такава заповед се издава от страна от ЕС и е валидна за всички останали членки на Общността. Отделните страни все пак имат възможност да отхвърлят искането за екстрадиция, ако например деянието не е престъпление и в двете страни.

По принцип в подобни случаи решението за арест и екстрадиция се взема на следващия ден след задържането, уточнява ТАСС. 

Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври миналата година. На територията на Испания е в сила заповед за задържането му. Преди това испанският върховен съд отново беше издал международна заповед за арест на бившия регионален премиер на Каталуния, но впоследствие я оттегли, за да изчака дали ще бъдат потвърдени обвиненията.