Това стана въпреки различията по ключови въпроси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Програмата "Източното партньорство" включва Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.

От шестте източни партньори Украйна, Грузия и Молдова се стремят към по-тесни връзки с ЕС; Азербайджан, който Брюксел обвинява в нарушения на човешките права при режима на Алиев, следва по-неутрална линия; а Армения и Беларус са по-близо до Москва, посочва Ройтерс.

В текста на декларацията е използвана "сложна" формулировка за анексията на Крим от Русия, за да бъдат удовлетворени както Украйна, така и Армения и Беларус, които подкрепиха Русия при гласуването в ООН по въпроса.

Заключителната пресконференция бе забавена с един час, докато председателят на Европейския съвет Доналд Туск телефонираше на азербайджанския президент Илхам Алиев. Служители на ЕС казаха, че това се е наложило, за да бъде успокоен Алиев във връзка със споменаването в декларацията с един ред на конфликта за Нагорни Карабах с Армения.

Туск омаловажи разногласията на пресконференцията, заявявайки, че телефонният разговор е свързан с "диференцирания" подход, който ЕС прилага към шестте бивши съветски републики. Той настоя, че няма никакъв разрив с богатата на петрол мюсюлманска държава на Каспийско море.

Туск съобщи още, че участниците в срещата са приели предложението на Азербайджан за обновяване на отношенията му с ЕС.

ЕС е постигнал взаимно съгласие с Армения за мащабите на бъдещите отношения, каза още Туск. В същото време той заяви, че по отношение на сътрудничеството с Беларус са необходими още стъпки за задълбочаване на сътрудничеството.

Срещата на върха подкрепя създаването на Южен газов коридор, който да съедини ЕС с каспийските региони, заобикалящ Русия, както и за реверсивно подаване на газ за Украйна, се казва още в приетата декларация.

Русия би могла да се присъедини към изпълнението на проекта за "Източно партньорство", заяви междувременно пред медиите чешкият президент Милош Земан, оглавяващ делегацията на страната на срещата на върха в Рига, предаде ТАСС.

"На Русия по-рано беше предложена такава възможност, но тогава тя отказа и сега може би малко съжалява.  Русия би трябвало да се замисли за свое участие в "Източно партньорство", каза Земан.

Той напомни, че руско членство в проекта за икономическо сближаване с бившите съветски републики беше предложено през 2009 г. от бившия полски външен министър Радослав Шикорски. Тогава първият полски дипломат подчерта, че "Източното партньорство" не е насочено против руските интереси. 

По-рано българският премиер Бойко Борисов каза на евролидерите, че пред Източна Европа не трябва да стои дилемата ЕС или Русия. България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от "Източното партньорство", както и визовата либерализация с шестте държави, при изпълнение на необходимите условия, заяви още той.