Той отправи призива си в статия, публикувана вчера в италианския в. "Соле 24 оре" и цитирана от Франс прес и БТА.

"Политиката на строги икономии затъмни хоризонта. Тя превърна бъдещето в заплаха. Тя засили страха", пише Ренци, който днес ще се срещне в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

И ако е необходимо "сметките да са уредени", "да не се подкрепя щуреца срещу мравката", то също така е много важно да се подпомогне растежът в ЕС, посочва Ренци. "Без растеж, няма работа. Без инвестиции, няма утре. Без (бюджетна) гъвкавост, няма общност", заявява италианският премиер.

Световните финансови пазари подцениха последиците от британския референдум, но не се стигна до паника в икономиката, каза вчера управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард в изказването си на форум, организиран от Института Аспен, предаде ТАСС.

Пазарите до голяма стене не оцениха правилно резултата от референдума, каза тя. На пазарите нямаше паника, централните банки си свършиха работата. Всички организации и политици направиха публични изявления, ситуацията беше под контрол, не видяхме да има паника, посочи тя.