Това съобщи в интервю за Дарик аграрният министър Христо Бозуков, който вчера взе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

„Изследвания в Чехия, Словакия и Унгария показват, че един и същ продукт е с по-високо качество в страните от Западна Европа, а се внася с по-ниско качество в Източна Европа. Понякога дори продукт с по-лошо качество се продава по-скъпо“, уточни министърът.

Христо Бозуков ще поиска от Българската агенция по безопасност на храните да вземе мостри от различни продукти в Западна Европа и от същите продукти на нашия пазар, за да сравни качеството на стоките.

Пускането на общия пазар на продукти с една и съща марка от един и същи производител, но с различно качество, е недопустимо, подчерта министърът на земеделието и храните.

Той припомни за проверките, които са направили властите в Чехия и Словакия и добави:

"Затова те поставят резонния въпрос защо се получава така и дали потребителите в ЕС не се делят на две категории. И настояват да се премахне тази порочна според тях практика. Нашата позиция беше в пълна подкрепа на това становище. И не само нашата, но и тази на други страни членки от Източна Европа."