На риск е изложено здравето на най-уязвимите хора, очаква се и епизодично повишаване на равнищата на замърсяване на въздуха на някои места, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Вижте снимки >>>

От Португалия, през Великобритания, Испания, Франция, Белгия, Холандия и Северна Италия, показанията на термометъра няма да паднат под 30°C, а най-горещите места ще регистрират и над 40°С.

Опарени от смъртоносната гореща вълна от 2003 г., властите отправят в такива случаи по-често препоръки към населението: възрастните хора, малките деца и други уязвими лица бяха помолени да избягват да излизат под слънцето и да предпочитат, при възможност, климатизирани помещения.

С максималните 41°, очаквани в Толедо, Испания продължаваше да се задушава във вторник. Ден по-рано в Кордоба, Южна Испания, термометрите отчетоха 46 градуса. На много места в страната са в повишена готовност за борба с евентуални природни пожари.

Испанските вестници публикуваха съвети за нощта като "да се вечеря леко, да се изключат всички електроуреди (вероятно без климатиците, бел.ред) и да се спи поединично (ако това не представлява проблем за двойките)".

Около 1 милион домакинства в Западна Франция останаха без електричество заради свръхнапрежение на електрическата мрежа, съобщи БНР. Електроснабдяването е вече възстановено почти в цяла Западна Франция благодарение на среднощния труд на повече от 100 техници. Нарушен беше и трафикът на високоскоростните влакове, които се движат по-бавно заради огъване на контактните проводници. Най-непоносима беше жегата в района на Бордо, където са отчетени рекордно високи температури. В зоопарка белите тигри получиха "дневната си дажба от пилетата, замразени в ледени блокове, за да се охладят".

Горещата вълна, идваща от Сахара, днес ще обхване и Източна и Северна Франция. В 40 департамента е въведен оранжев код на специалния план, с особено внимание към малките деца и възрастните хора. Извънредните мерки бяха разработени след злополучната 2003 г., когато над 15 000 възрастни французи починаха от горещините.

Във Великобритания, където температурата достигна 35°C във вторник, железопътната компания "Бритиш рейл" (British Rail) планира да намали скоростта на някои влакове поради увеличеното напрежение в безнаставовия железен път, поради високата температура и опасността от дерайлиране.

Дори в планинската Швейцария горещата вълна вдигна температурите над 32°C по обяд (в Женева) и се очаква да се повишат до 39°C в събота, според кантоналните власти.

В северната част на континента Швеция, Дания, Норвегия и Финландия, където температурите са обикновено между 15 и 20°C през този сезон, също няма да бъдат пощадени, с 25 до 30°C, очаквани в близките дни.