Агенцията се позовава на природозащитната организация "За Земята".

Въпреки несъгласието обаче въпросът за отглеждането на такива култури предстои да бъде решен окончателно от Европейската комисия.

От "За Земята" призовават председателя и Жан-Клод Юнкер да ги отхвърли. В противен случай екологичното сдружение настоява българското правителство да се бори страната ни да бъде изключена от обхвата на разрешението.

Правителствата гласуваха против предложение да бъдат разрешени два нови щама на ГМ царевица. Те са първите нови генетично модифицирани култури, които може да бъдат допуснати в ЕС от 1998 г. насам.

Технически наречени Bt11 и 1507, двата вида царевица, са на Сенжента (Syngenta) и Дау-Пайъниър (Dow-Pioneer). Предназначени са да издържат на пръскане с хербицида глюфозинат на Байер (Bayer), който е класифициран като потенциално вреден за хората.

Тези ГМО могат да влияят негативно и върху нецелеви организми, например пеперуди и от там върху цели екосистеми.

Европейската комисия трябва да вземе решение и за съдбата на единствената ГМ култура, разрешена за отглеждане в Европа - царевицата MON810 на Монсанто.

Тя вече е забранена в 17 страни от ЕС, включително и в България и се отглежда на по-малко от 1 на сто от земеделските земи, най-вече в Испания и Португалия, посочва "За Земята".