Това ще става по силата на нови правила за сътрудничество, приети днес от Европейския парламент.

Приоритет ще бъде даден на снабдяването с газ на домакинствата, централното отопление и основни обществени услуги като болниците.

Всяка държава членка ще може да активира механизма на солидарност, за да избегне недостиг.

Регионално сътрудничество за справяне с газови кризи

Новите правила установяват четири „рискови групи“ държави членки, които ще си сътрудничат и предприемат съвместни оценки на риска, както и съвместни превантивни и спешни мерки, съобщиха от представителството на ЕП в София.

Ще има три нива на криза на снабдяването с газ: ранно предупреждение, тревога и извънредна ситуация. Държавите членки могат да обявят всяко едно от тях чрез информиране на Европейската комисия и компетентните власти в съответната рискова група и съседните държави.

Прозрачност на договорите

Европейската комисия ще има право на достъп до всеки договор за доставка на газ от значение за сигурността на снабдяването, което означава 28% от годишното потребление на газ в съответната държава членка.

Комисията също така може да поиска информация относно други търговски споразумения от значение за функционирането на договора за доставка на газ, включително договори, свързани с газовата инфраструктура.

„Нашите граждани не трябва никога да остават без газ в домовете си. Държавите членки се наемат да си помагат взаимно при нарушаване на доставките на газ за гражданите. Новият регламент ще подсили регионалното сътрудничество в планирането за извънредни ситуации и предотвратяване на кризи и ще направи договорите за доставка на газ по-прозрачни“, коментира докладчикът Йежи Бузек (ЕНП, Полша).

Регламентът беше приет с 567 гласа „за“ срещу 101 „против“, 23 „въздържал се“.

След като бъде одобрен от Европейския съвет, регламентът за гарантиране на сигурността на доставките на газ ще бъде публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила 20 дни след публикуването.