Оланд подчерта, че Общността "няма нужда от външни съвети", предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

"Казвам го тук, Европа винаги ще бъде готова да следва трансатлантическото сътрудничество, но ще определи пътя си въз основа на собствените си интереси и ценности", заяви Оланд в рамките на церемония по изпращане на американския посланик от Париж.

Оланд каза още, че Америка при управлението на Доналд Тръмп не трябва да се страхува от себе си и от света, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Би трябвало най-голямата сила на планетата да е най-самоуверена, каза френският президент в изказване в министерството на икономиката. Ако тази сила започне да се бои от себе си и от света, как ще бъде способна да влияе, да привлича.

Ние, политиците, сме отговорни за създаването на възможно най-добра среда, така че талантите да могат да изявяват и да може целият свят да се възползва от онова, което създават", каза Оланд.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел също реагира на обвиненията на Тръмп заради мигрантите. Тя каза, че смята да работи в тясно сътрудничество със следващия президент на САЩ Доналд Тръмп въпреки критиката му към нея за бежанската криза в Германия.