Според заместник-председателя на дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" Александър Гауланд евроскептиците във Федералната република виждат в лицето на Франсоа Фийон, издигнат за президент на Франция от партия "Републиканците", по-близък свой съмишленик от Марин льо Пен, която оглавява френската партия "Национален фронт".

Германският политик заявява това в публикувано днес интервю за "Велт ам зонтаг", съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Впечатлението ми от Фийон е крайно положително. Мисля, че "Алтернатива за Германия" не бива да изразява солидарност само с Льо Пен", казва Гауланд.

По думите му политическата програма на Фийон е "поне също толкова" близка за германската десница, колкото и програмата на "Национален фронт". Гауланд усеща като особено близки плановете на Фийон за икономически реформи.

"Споделям и консервативните му възгледи по въпросите за семейството, а най-вече стремежа към изграждане на мирно устройство в Европа в сътрудничество с Русия и при по-малка зависимост от САЩ. Сътрудничество според принципите на Де Гол - въз основа на взаимодействие между независими национални държави", посочва той.

Според него Фийон "също като нас иска да реформира ЕС из основи" и може дори да изтегли Франция от общността, както призовава Льо Пен, но само "ако днешните елити в ЕС не покажат готовност за реформи".

"За нас Фийон би могъл да стане алтернатива на "Национален фронт", казва Гауланд в коментар за сътрудничеството между германската и френската десница в Европарламента.

След успеха на "Алтернатива за Германия" в септемврийските избори в провинция Мекленбург - Предна Померания Марин льо Пен отправи поздрави към германските "патриоти, помели партията на Меркел".

Първият тур от френските президентски избори е насрочен за 23 април 2017 г. Изборите за Бундестаг, които може за пръв път да изпратят "Алтернатива за Германия" в парламента на страната, ще се състоят идния септември, отбелязва ТАСС.