По време на посещението си в България първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира ратификацията на Истанбулската конвенция в оповестено от сайта на представителството на Комисията в България.

"Българското Народно събрание е изправено пред важно решение – дали да ратифицира или не Истанбулската конвенция. Това, разбира се, ще бъде напълно суверенно решение.

Много неща бяха казани за конвенцията, много от тях, също така, бяха неверни. Искам да съм ясен: тази конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко“, заявява Тимерманс.

Той припомня, че всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие поне веднъж в живота си, просто защото е жена. И всяка трета жена в Европа се е сблъсквала с психически и/или сексуален тормоз. Това е недопустимо, трябва да спре и ние трябва да го спрем сега - заедно.

Истанбулската конвенция трябва да помогне на превенцията и борбата срещу насилието над жените и домашното насилие. Това е първият обвързващ и всеобхватен международен инструмент в Европа, който се занимава с насилието срещу жените.

Франс Тимерманс подчертава, че не става въпрос за налагане на нови социални стандарти, става дума за забрана на насилието и заявява, че като социалист е горд, че борбата за равенство и защита на жените заема централно място в неговото движение от 150 години насам.

Това е достойният начин да се действа в Европа през 21 век. Страните членки в Съвета на ЕС го подкрепят, Европейският парламент го подкрепя.

„И сега аз мога само да се надявам, че българското Народно събрание ще ратифицира тази конвенция в интерес на нашите майки, на нашите сестри, на нашите дъщери и на всички наши европейски общества", казва в заключение първият заместник-председател на ЕК.