За първи път жена поема Европол

stat
15:02  |  8 март 2018 | По света / Редактор Лилия Чалева /  
Белгийката Катрин де Бол поема юздите на европейската полицейска агенция Европол Белгийката Катрин де Бол поема юздите на европейската полицейска агенция Европол
Сн.: consilium.europa.eu

За първи път Европол ще има жена директор. Съветът на ЕС назначи днес белгийката Катрин де Бол за следващия изпълнителен директор на службата.
48-годишната Бол оглавява белгийската федерална полиция от 2012 г. и беше номинирана за четиригодишен мандат. От 1 май тя ще наследи сегашния изпълнителен директор на Европол – британецът Роб Уейнрайт.

Номинацията на Де Бол бе официално одобрена днес на среща на вътрешните министри на ЕС в Брюксел.

Името на белгийския полицейски комисар беше избрано през декември м.г. от списък с кандидати и одобрено от 28-те страни членки на ЕС на ниво посланици.
А на 1 март т. г. получи положително становище от комисия на Европейския парламент.

"Винаги съм била първата (жена) на повечето длъжности, които съм заемала", заяви Катрин де Бол на днешния Съвет "Вътрешни работи" на ЕС. Тя добави, че най-голямото предизвикателство за нея на новия пост ще е да балансира нуждите на отделните страни членки с тези на институциите на ЕС.Белгийският вътрешен министър Ян Ямбон поздрави Катрин Де Бол в Туитър като посочи, че назначението й съвпада с 8 март.

Седалището на Европол е в Хага. Основна роля на тази служба е да подкрепя 28-те страни от ЕС в борбата им срещу международната организирана престъпност и тероризма.
Последно в По света


Борисов: Поправете пътищата, да има полицаи в малките селища

Премиерът Борисов свика оперативно заседание за битовата престъпност и пътната мрежа в края на зимния сезон.