В съвместно заявление най-представените фракции в парламента настояха за това британските власти да обявят намерението си да излязат от състава на ЕС още на извънредната среща на високо равнище на ЕС, която ще се проведе на 28 юни, предаде Дойче веле, цитирана от Агенция "Фокус".

В заявлението на Европейския парламент е записано, че Великобритания трябва официално да заяви своето решение, за да "се избегне опасната за всички неопределеност и да се запази целостта на Европейския съюз".

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън, заяви, че едва след оставката му през октомври тази година, новият премиер ще обяви официално за излизането от ЕС и ще положи началото на преговорите с Брюксел.

Петиция

Британските привърженици на евроинтеграцията събраха над три милиона подписи под онлайн петиция, призоваваща депутатите да разгледат възможността за нов референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС.

"Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против са по-малко от 60%, а участието на избирателите - под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум", се казва в текста.

Шотландия може да наложи вето на Брекзит

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че шотландският парламент може да попречи на излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Госпожа Стърджън каза пред Би Би Си, че ще поиска шотландският парламент да не даде законодателно съгласие за излизане на Великобритания от ЕС, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шотландците гласуваха против Брекзит на референдума в четвъртък и първият министър търси начини да не допусне излизане от съюза, отбелязва Асошиейтед прес.

Нейната Национална партия няма абсолютно мнозинство в шотландския парламент въпреки голямата популярност, която партията дължи на искането си за независимост.

Според Никола Стърджън съгласието на шотландския парламент ще е необходимо на Великобритания, за да напусне ЕС, но наред с това тя признава, че британското правителство вероятно ще отстоява твърде различна позиция по въпроса.

АНКЕТА: Носи ли Брекзит заплаха за мира?