Разделението по темата за солидарната подялба на бежанци остава и на тази последна преди лятната ваканция среща на върха. След като за 6 месеца правителствата не успяха да се договорят за нов Дъблински регламент за даване на убежище, сега ще се търси диалог само по другия аспект на миграцията – спирането на потоците от мигранти през Средиземно море, предаде БНР.

Премиерът Бойко Борисов предложи затваряне на маршрута към Италия, по подобие на Балканския след споразумението с Турция.

Унгарският премиер Виктор Орбан допълни: Съгласни сме с необходимостта да отидем в Либия и да направим бежански лагери - там трябва да се отсяват икономическите мигранти и да се филтрират терористите, така че да пускаме на територията на ЕС само бежанци, които познаваме.

Западноевропейците искат да се отърват от нелегалните мигранти, като ги разпределят по квоти – с това никога няма да се съгласим, каза Орбан.

В другия лагер са Франция и Германия, които настояват за разпределяне на бежанското бреме.

Новият президент Еманюел Макрон ясно даде да се разбере, че ще работи в тандем с другата най-голяма по тежест страна в Европейския съвет: Работим ръка за ръка с Германия. Имаме общи предложения в текста на заключенията и на Европейския съвет ще говорим с един глас.

Канцлерът Ангела Меркел коментира: С нетърпение очаквам съвместната работа с новия френски президент. Вярвам, че новият импулс и креативност от Франция и Германия е добър за всички.

Лидерите на ЕС ще одобрят набор от критерии за избор на държавите домакини на Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган – двете институции трябва да бъдат преместени от Великобритания заради напускането на страната.

България е сред кандидатите за домакинство на двете агенции, за които предлага София и Пловдив, каза премиерът Борисов.

Министър-председателят Тереза Мей съобщи, че за първи път ще представи предложение на колегите си как тя вижда гарантирането правата на европейските граждани в Обединеното кралство след Брекзит.