Това съобщи агенция Блумбърг, цитирана от ТАСС и БТА.

Годишните обеми на доставките на студено валцувана стомана в ЕС от Русия се оценява на около 280 милиона долара.

По-рано бе съобщено, че Еврокомисията е определила временни мита от 16 на сто да Китай и 26 на сто за Русия.

Антидъмпинговото разследване на студено валцуваната стомана от Русия и Китай на ЕК започна по жалба на Асоциацията на европейските производители на стомана (Eurofer).

Около 60 на сто от вноса на стомана на европейския пазар се падат на доставките от Русия, Китай и Украйна.

Основните руски доставчици на стомана за европейския пазар са Северстал на Алексей Мордашов и групата НЛМК на Владимир Лисин, припомня ТАСС.

Министри на икономиката на няколко страни от ЕС предупредиха преди няколко дни, че има голяма и непосредствена опасност от срив на европейския стоманодобив.

В общо писмо до Европейската комисия преди германският министър на икономиката Зигмар Габриел, френският Еманюел Макрон, италианският г-жа Федерика Гуиди, полският Матеуш Моравецк, британският Саджид Джавид, белгийският Крис Петерс и люксембургският Етиен Шнайдер призоваха ЕС да използва всички възможни механизми и да действа енергично, за да отговори на това ново предизвикателство.

Едни от мерките, които посочва министрите, са механизмите за търговска защита, предвидени от Световната търговска организация и други инструменти за модернизиране на европейския стоманодобив.