Това заяви в интервю за Dir.bg Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика. Според него страната ни ще има важна роля по време на председателството на ЕС, защото ще трябва да се справи с прокарването на новите политики по миграция и убежище.

Това е и моментът, в който България ще трябва да се научи да работи от името на всички европейски членове, отбеляза още Даниел Стефанов.

- Как ще се отразят на ЕС последните националистически вълни - референдумът за автономия на два северни региона в Италия и референдумът за независимост в Каталуния?


- Двата референдума са различни по своята същност. Едното е със статут само на допитване и от него не се очаква да произлезе силно желание за независимост.

Що се отнася до референдума за независимост в Каталуния, той също не може да се класифицира като истински референдум, защото той не отговаря на основните изисквания на техния изборен процес. Въпреки това, там е ясно че има политически проблем, който трябва да бъде разрешен.

Общото между тези няколко референдума е загубата на чувство за принадлежност към една общност и желанието на тези, които са в по-добро икономическо положение, да запазят печалбата за себе си, а не да я делят с останалите.

- Може ли тогава да го наречем "бунтът на богатите“?


- Не бих го нарекъл така, защото богатството не е в дъното на тези желания, а по-скоро загубата на чувство за принадлежност.

- Какви тенденции се очертават след изборите в Чехия, където спечели "чешкият Тръмп"
Андрей Бабиш - милиардер и евроскептик. Дали той ще е главоболие за Брюксел

- Както в Чехия, така и в Австрия, предстои да видим новите правителства какъв курс към Европа ще поемат. В чешкия случай има една особена комбинация. Там има огромна загуба на доверие към националните власти, която е съчетана със загуба на доверие с европейските институции. Това е сравнително рядко срещано нещо в Европа.

В България например, както в Испания, поради загубата на доверие към националната власт, се запазва едно доста високо доверие към европейските институции. В Чехия това го няма, като една от причините за това е намесата на чешкия президент, който започна силна анти европейска кампания и тя беше продължена от още няколко чешки партии.

Така всъщност темата за миграцията и по-скоро за неспособността на Европа да се справи с миграцията, се оказа централна за чешките избори. Брюксел се оказа нужният виновник за чувството за несигурност в чешкото общество. Предстои да видим какво ще се случи.

Всяко гласуване за хора, които се представят за несистемни, за нови, хора които ще предложат други решения, различни от европейските, всъщност създава сериозна трудност за ЕС, защото повечето упреци са насочени към Европейската комисия, а всъщност Европейският съвет, който е представителство на страните – членки, е доста по-сложен и труден орган за приемане на решения.

Всеки един от тези хора – било то Бабиш, било то Курц, било то Качински или Орбан, всъщност влизат в този Европейски съвет. Това прави вземането на важни решения от ЕС по всевъзможни въпроси, все по-трудно.

- В Австрия до какво ще доведат преговорите за правителство между консерватори и крайно десни?

- Трябва да изчакаме с крайните оценки. Очевидно е, че има изместване на „мейн стрийма“ на политиката, така да го наречем, по-надясно. Предстои да видим дали това ще бъде едно проевропейско, антиевропейско или евросептично правителство, защото самият Себастиян Курц не може да се нарече антиевропеец. Дори в някои моменти е трудно да го наречем и евроскептик.

Все пак трябва да имаме предвид, че той няма да управлява сам, а ще управлява в коалиция и то вероятно с по-крайно десни партии.

Тук е важно да отбележим, че тези крайно десни или крайно леви партии, които съществуват в голяма част от Европа, също се променят. Преди няколко години те бяха открито антиевропейски, докато вече са по-скоро в графата евроскептични. Те не са за излизане от ЕС, а смятат че може да има различни от предлаганите от Брюксел политики.

- Какво би означавало за гражданите липсата на сделка между Великобритания и ЕС? 

- Трябва да се изчака, защото все още не е ясно дали все пак такава сделка няма да има. Очевидните негативни последствия за гражданите са ясни. Те са свързани с ограничаването на свободното движение, особено що се отнася до тези, които работят във Великобритания, и една доста сериозна неяснота за техният статут след отделянето на Великобритания от ЕС. Това е като че ли най големият залог, който се отнася за гражданите.

- Българското председателство ще успее ли да отправи някакви послания към Евросъюза?

- Българското председателство е моментът , в който страната трябва да се научи да работи от името на всички европейски членове, а не само от собствено име. Мисля, че това ще е първият път, в който България ще има такава важна роля и аз съм оптимист.

България има няколко ясни приоритета. Единият е външнополитически, свързан с намирането на нов европейски път за Западните Балкани, вторият е свързан с договарянето на новата финансова рамка за съюза, има и много други. България ще трябва да се справи с прокарването на новите политики по миграция и убежище.

Това са доста важни задачи, в които България трябва да съумее да намери нужните компромиси в ЕС. Това е нова роля, но смятам че ще можем да постигнем някакви частични успехи.