Това стана на срещата на върха на ЕС по програмата "Източно партньорство" в латвийската столица Рига, на която беше подписана обща декларация с шестте държави - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. 

Страните членки обаче повториха, че на дневен ред не стои въпросът за европейско членство на Украйна, Молдова и Грузия - трите страни, които изпревариха останалите три (Армения, Азербайджан, Беларус), като подписаха споразумения за асоцииране с Брюксел.

"Никой не е обещавал, че "Източното партньорство" е път, който води автоматично към членство в ЕС. ЕС е партньор в дългосрочен план, но сътрудничеството не винаги може да напредва с гигантски стъпки", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Като утешителна премия Грузия и Украйна получиха окуражаващи сигнали за евентуална либерализация от 2016 г. на визовия режим с ЕС, от която вече се ползват молдовците.

"Голям оптимист съм по този въпрос", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, но припомни, че Киев и Тбилиси трябва да извършат известен брой реформи, които ще бъдат разгледани от ЕС на 15 декември.

"За тези страни е важно да имат ясни перспективи за визите", допълни германският канцлер Ангела Меркел, след като вчера затвори вратата за евентуално европейско членство пред шестте страни от "Източното партньорство".

Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че "Източното партньорство" не бива да се развива във вреда на вече изопнатите отношения с Русия, която се настройва негативно срещу всичко, което възприема като навлизане в нейната сфера на влияние.

Ние не трябва да превръщаме това партньорство в още един конфликт с Русия, предупреди Оланд.

За британския премиер Дейвид Камерън срещата на върха в Рига беше първата възможност след преизбирането му за премиер на 7 май да заговори за плановете за реформа на ЕС и да обещае, че по пътя на тези реформи ще има възходи и падения.

Гръцката дългова криза също беше тема в Рига, където Меркел и Оланд имаха снощи в кулоарите на форума среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас. След тази среща Меркел каза, че има още много работа за вършене. Това предупреждение беше отправено в момент, в който Атина спешно води преговори с кредиторите за отпускане на 7,2 милиарда евро до края на май.

На срещата в Рига беше подкрепено и създаването на Южен газов коридор, който да съедини ЕС с каспийските региони.