"Европейците причиниха най-големите войни в историята, които убиха много хора и които причиниха злини и на нас", е написал в акаунта си в Туитър върховният водач на Иран, цитиран от АФП и БТА.

"Именно след тези войни беше създадено опасното и смъртоносно ционистко образувание (държавата Израел) в сърцето на ислямския свят", пише също аятолах Хаменей.

Коментарите му се появиха в деня на визитата на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която пристигна в Иран, за да обсъди изпълнението на споразумението за иранската ядрена програма, сключено на 14 юли.

Али Хаменей, без чието одобрение ядрените преговори и споразумението между Иран и световните сили нямаше да бъдат възможни, вече разкритикува "арогантността" на САЩ малко след 14 юли, припомня АФП.

Нетаняху: Иран е опасност за Европа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви вчера в Кипър, че Иран е "опасна" заплаха за Европа и обвини ливанската шиитска групировка Хизбула, близка до Техеран, че има клетки на континента, предаде АФП, цитирана от БТА.

Миналия месец член на ислямистката групировка бе осъден на затвор в Кипър заради планиране на атентати срещу израелци на острова.

Нетаняху, който е на официално посещение в Никозия, заяви, че "Иран и Хизбула организират терористична мрежа, която покрива над 30 страни на петте континента, включително почти всички страни в Европа".

Израел е разгневен от споразумението, сключено на 14 юли между Иран и световните сили по иранската ядрена програма. Нетаняху определи споразумението като "историческа грешка".